Open dag

Voor u een gelegenheid om Het Blauwe Huis weer eens te bezoeken, te genieten van de natuur en natuurlijk zoals vanouds gezellig in de tuin te vertoeven of mee te gaan met een rondleiding.
De open dag is ook een gelegenheid om mede-geïnteresseerden (weer) te ontmoeten en om te zien en te horen wat Het Blauwe Huis te bieden heeft voor nu en in de toekomst. Ieder jaar hebben we wel wat te vertellen over de veranderingen en de toekomstplannen van Het Blauwe Huis.

OPEN DAG 10 juni 2018

Op zondag 10 juni zet biologisch dynamisch kruidenbedrijf Het Blauwe Huis vanaf 10 uur haar deuren open voor het publiek. Dit jaarlijks terugkerende evenement belooft weer een mooie dag te worden voor jong en oud. Er valt van alles op het erf te beleven, zoals rondleidingen, lezingen over de biologisch-dynamische kruidenteelt, kinderactiviteiten en natuurlijk livemuziek. Dit jaar staat de open dag in het teken van “Mediterrane kruiden” met nadruk op de producten en de cultuur van Spanje. Planten en producten zijn te koop.
Kom langs en geniet!

Stichting Het Blauwe Huis
De open dag wordt georganiseerd door de stichting Het Blauwe Huis. Deze stichting beheert de grond en gebouwen van Het Blauwe Huis. De stichting beoogt deze grond vrij te maken voor de biologisch-dynamische kruidenteelt en haar tegen redelijke pacht in gebruik te geven aan BD-telers. Een groep betrokkenen helpt mee om de financiering te dragen. De stichting wil meer mensen interesseren voor deze “grondgedachte”. In de aanwezige informatiestand wordt hierover uitleg gegeven.

Mediterrane kruiden
Om 11.00 en om 14.00 uur is er een lezing over de groei, de oogst, het verwerken en het gebruik van “Mediterrane kruiden” in de keuken. Daarna vertelt het bedrijf Biopaumerà uit Spanje over hun productie van wijn en olijfolie op biologische grondslag.

Kinderactiviteiten
Voor grote en kleine kinderen zijn er leuke en spannende activiteiten en is er veel te zien en te horen. Om 11.00 en 14.30 uur vertelt Ettje Ferwerda een verhaal. Laat je verrassen!

Spaanse Muziek Tuna de Ciudad de Luz
Alle Universiteiten van Spanje hebben wel een muziekgroep van studenten die Spaanse volksmuziek maken. Dat heet een “Tuna”. Op de open dag is er iets unieks te horen. De “Tuna de Ciudad de Luz” (Tuna uit de Lichtstad) is een studentenmuziekvereniging van de Technische Universiteit Eindhoven opgericht in 1964 en daarmee de oudste Tuna buiten Spanje en Portugal. Ze spelen in hun traditionele tenues vanaf 13.00 tot 16.00 uur.

Zoals gewoonlijk presenteren ook enkele andere Biologische-bedrijven zich met hun producten:

• De Vrolijke Noot met aardbeiplanten, bessenstruiken en fruitbomen
  • Sonnenclaer, de bekende biologische ijsboerderij uit Fluitenberg
  • Biopaumerà, Spaanse biologische olijven en wijnen
  • Bloem en Oogst, Bloemenkwekerij en pluktuin uit Wapserveen
  • De Naoberhoeve, Zorgboerderij uit Echten met zuivelproducten
  • Rineke Dijkinga, Informatie over gezonde heilzame biologische voeding

De toegang tot de open dag en alle evenementen is gratis.

Programma 10 juni 2018

(iets aangepast maar nu volledig)

• 10.00 uur Opening door Severijn Velmans.
  • 11.00 uur Lezing “Mediterrane kruiden”.
  • 11.30 uur Rondleiding bedrijf.
  • 11.45 uur Een spannend verhaal voor kinderen door Ettje Ferwerda.
  • 12.30 uur Rondleiding bedrijf.
  • 12.45 uur Een spannend verhaal voor kinderen door Ettje Ferwerda.
  • 13.00 uur Spaanse muziek van “Tuna de Ciudad de Luz”.
  • 13.30 uur Rondleiding bedrijf.
  • 13.45 uur De Stichting Het Blauwe Huis presenteert zich.
  • 14.00 uur Lezing “Mediterrane kruiden”.
  • 14.15 uur Spaanse muziek van “Tuna de Ciudad de Luz”.
  • 14.30 uur Rondleiding bedrijf.
  • 14.45 uur Een spannend verhaal voor kinderen door Ettje Ferwerda.
  • 15.00 uur Spaanse muziek van “Tuna de Ciudad de Luz”.
  • 15.30 uur Rondleiding bedrijf.

• er is gelegenheid om planten en producten van Het Blauwe Huis te kopen,
  • er is een Blauwe Huis theeschenkerij met thee uit verse kruiden,
  • er is een kraam met koffie, taart, koek en eenvoudige lunchgerechten,
  • er is een kraam met frisdranken en Spaanse biologische wijn en olijven.

Locatie en bereikbaarheid:
Het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, Ruinerwold (Drenthe), tel. 0522 481827.
Het Blauwe Huis is ook bereikbaar met de NS zonetaxi vanaf station Meppel.