Lezing Van kruidenzoekers naar pillendraaiers

Foto Huisarts apotheek 18e eeuw
Foto Huisarts apotheek 18e eeuw
Foto interieur van de fabriek (1901)
Foto interieur van de fabriek (1901)

Een lezing over twee eeuwen ononderbroken geschiedenis van de  farmacie als bedrijfstak in Meppel. De spreekster neemt belangstellenden mee op een reis door de tijd, vanaf de tijd van burgers en stoommachines naar het heden. Zij start in 1856 in Assen, in het gerechtsgebouw aan de Brinkstraat, waar tientallen burgers worden berecht. Hun misdaad? Kruiden zoeken. Wat kan hier toch aan de hand zijn?

Vervolgens springen we  naar het jaar 1901 naar Meppel en volgen de rondleiding door de zojuist geopende medicijnenfabriek van de Firma Brocades & Stheeman. Een  industrieel grootbedrijf  van internationaal formaat voorzien van de nieuwste stoommachines en technieken, zoals de revolutionaire pillenmachine die van poeders duizenden pillen comprimeert. De jongste medewerkers zijn net twaalf jaar geworden. Onze reis eindigt in onze tijd. Al is het gehele productieproces in twee eeuwen tijd fors verandert, nog steeds worden er meer dan 650 soorten pillen in een fabriek in Meppel-Noord gemaakt, vanaf 1995 door de Japanse firma Astellas. Voor veel medewerkers is de fabrieksgeschiedenis ook die van henzelf,  zij zijn achterkleinkinderen, kleinkinderen en kinderen van voorgaande kruidenzoekers en pillendraaiers.

Over de spreekster

Garry Wiersema is historica en informatiekundige. Ze werkt als zelfstandig historisch onderzoeker met digitale expertise.  Ze werkt in opdracht voor particulieren en bedrijven. Als onderzoeker publiceert ze in tijdschriften, kranten, wikipedia en twitter.  Ze maakt veel gebruik van (bewegend) beeld als historische bron. Daarnaast werkt ze voor het onderwijs en ontwikkelt erfgoedprojecten en omgevingsonderwijs. Door de lokale historische omgeving in een herkenbare, betekenisvolle en belevingsrijke context te plaatsen, wil ze ons laten nadenken over de keuzes die in de omgeving gemaakt zijn en moeten worden. Daarom verdiept ze zich in de lokale geschiedenis vanaf eind 18e eeuw, en het (im)materiële erfgoed dat daarbij hoort. Sinds 1996 woont en werkt ze in Meppel. Ze doet momenteel onderzoek naar oude Meppeler families, waaronder de familie Stheeman. Het onderwerp van de lezing sluit aan bij lessen die ze, in samenwerking met Het Blauwe Huis geeft op basisscholen in Meppel in het schooljaar 2015/2016.
garrywie.nl / @GarryWie / info@garrywiersema.nl